31.3.2021

Lempäälän Energian valitus suljetun sähköverkon luvasta hylättiin   

Lempäälän Energian LEMENE-energiayhteisö on valmis, mutta järjestelmien kokonaisvaltainen käyttöönotto sai takapakkia, kun hallinto-oikeus hylkäsi yhtiön tekemän valituksen suljetun sähköverkon luvasta.    

Lempäälän Energia haki Energiavirastolta suljetun sähköverkon lupaa 3.2.2017. Asian käsittely oli pitkä ja monivaiheinen. Energiavirasto antoi kielteisen lupapäätöksen 19.2.2020.    

Yhtiö valitti luvasta, koska se katsoi Energiaviraston edellyttäneen virheellisesti, että energiayhteisöllä pitäisi olla asiakkaita ennen kuin sillä on lupa toimittaa sähköä ja, että yhteisölle sitoumuksensa antaneet asiakkaat eivät täyttäneet Energiaviraston vaatimuksia.     

Lempäälän Energia luottaa siihen, että Euroopan unionin Energiamarkkinadirektiivissä tunnistetut energiayhteisöt sisällytetään parhaillaan käsiteltävänä olevaan sähkömarkkinalakiin. Uskomme edelleen, että työ- ja elinkeinoministeriön kärkitukirahoituksen saanut hanke toteutuu suunnitelmien mukaan.   

Lempäälän Marjamäkeen on rakennettu LEMENE energiayhteisö, jossa yhteisön jäsenet tuottavat, vaihtavat ja kuluttavat sähköä, lämpöä ja kaasua. Lisäksi LEMENE energiayhteisö toimii sähkön reservimarkkinoilla. Energiayhteisön idea perustuu sektori-integraatioon eli siihen, että energiayhteisön käytettävissä on kaukolämpö-, kaukokylmä-, kaasu- ja sähköverkot sekä niihin liittyvä tuotanto. Tämän vaihdantatalouden avulla voidaan hyödyntää tuotannon sivuvirrat ja saavuttaa kokonaisvaltainen energiatehokkuus.  Sektorikytkennän avulla mahdollistetaan myös Power-To-Gas ratkaisu, jolla on keskeinen rooli hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymisessä.    

31.3.2021  

Hallitus  

 

Lisätietoja antaa:

Toimitusjohtaja Toni Laakso

puh. 050 383 9342

toni.laakso@lempaalanlampo.fi

Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStageTeknologia & Design © online.fi